Nierówność - dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patryk2205
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 07 gru 2019, 16:15
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Nierówność - dowód

Post autor: patryk2205 »

Cześć,
Mam poniższe zadanie:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y zachodzi nierówność
\(2x^2 + 5y^2 + 10 > 6xy + 4y\)

Czy mógłbym tutaj zastosować podstawienie np. 'x = yp' tak jak w tym przykładzie zrobił PW czy jednak mógłbym zrobić tylko wtedy gdyby x i y były dodatnie?
http://matematyka.pisz.pl/forum/395497.html

*Czasami mam problemy z rozłożeniem na czynniki i próbuję tego typu tricków bo są prostsze niż
sprowadzanie do wzorów skr. mnożenia.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Nierówność - dowód

Post autor: Jerry »

Zauważ, że
\(2\cdot(2x^2 + 5y^2 + 10 - 6xy - 4y)= (4x^2-12xy+9y^2)+(y^2-8y+16)+4=...\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ