a) sin(1/3 x+π/3)<-√3/2
b) cos3x<1/2
c)〖-sin〗^2 x+sinx+2>0 x∈<0 ,2π>
nierówności trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: nierówności trygonometryczne
\(\sin(\frac{\pi}{3}+\frac{x}{3})<-\frac{\sqrt{3}}{2}\\
\frac{\pi}{3}+\frac{x}{3}\in (-\frac{2\pi}{3}+2k\pi,-\frac{\pi}{3}+2k\pi)\\
\frac{x}{3}\in (-\pi+2k\pi, -\frac{2\pi}{3}+2k\pi)\\
x\in (-3\pi+6k\pi, -2\pi+6k\pi)
\)
\frac{\pi}{3}+\frac{x}{3}\in (-\frac{2\pi}{3}+2k\pi,-\frac{\pi}{3}+2k\pi)\\
\frac{x}{3}\in (-\pi+2k\pi, -\frac{2\pi}{3}+2k\pi)\\
x\in (-3\pi+6k\pi, -2\pi+6k\pi)
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: nierówności trygonometryczne
\(\cos 3x<\frac{1}{2}\\
3x\in (\frac{\pi}{3}+2k\pi, \frac{5\pi}{3}+2k\pi)\\
x\in(\frac{\pi}{9}+\frac{2k\pi}{3},\frac{5\pi}{9}+\frac{2k\pi}{3})\)
3x\in (\frac{\pi}{3}+2k\pi, \frac{5\pi}{3}+2k\pi)\\
x\in(\frac{\pi}{9}+\frac{2k\pi}{3},\frac{5\pi}{9}+\frac{2k\pi}{3})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: nierówności trygonometryczne
\((-\sin x)^2+\sin x+2>0,x\in [0,2\pi]\\
\sin^2 x+\sin x+2>0,x\in [0,2\pi]\\
t=\sin x\\
t^2+t+2>0\\
t\in \mathbb{R}\\
\sin x\in\mathbb{R}\\
x\in \mathbb{R}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę