równości trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: równości trygonometryczne
\(2\cos^2x+\sin^2x=2\cos x\\
2\cos^2x+1-\cos^2x=2\cos x\\
\cos^2x-2\cos x+1=0\\
(\cos x-1)^2=0\\
\cos x-1=0\\
\cos x=1\\
x=2k\pi\)
2\cos^2x+1-\cos^2x=2\cos x\\
\cos^2x-2\cos x+1=0\\
(\cos x-1)^2=0\\
\cos x-1=0\\
\cos x=1\\
x=2k\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę