rozwiąż równanie:
sin(2x-π/3)=-1/2
równości trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: równości trygonometryczne
\(t=2x- \frac{ \pi }{3}\\
\sin t= \frac{-1}{2}\\
t=- \frac{ \pi }{6}+k2 \pi \ \ \vee \ \ t= \pi -(- \frac{ \pi }{6})+k2 \pi \\
2x- \frac{ \pi }{3}=- \frac{ \pi }{6}+k2 \pi \ \ \vee \ \ 2x- \frac{ \pi }{3}= \pi -(- \frac{ \pi }{6})+k2 \pi \)
teraz wylicz x.
\sin t= \frac{-1}{2}\\
t=- \frac{ \pi }{6}+k2 \pi \ \ \vee \ \ t= \pi -(- \frac{ \pi }{6})+k2 \pi \\
2x- \frac{ \pi }{3}=- \frac{ \pi }{6}+k2 \pi \ \ \vee \ \ 2x- \frac{ \pi }{3}= \pi -(- \frac{ \pi }{6})+k2 \pi \)
teraz wylicz x.