Zbiór rozwiązań nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
GoldenRC
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 18 paź 2019, 16:57
Podziękowania: 17 razy

Zbiór rozwiązań nierówności

Post autor: GoldenRC »

Wyznacz zbiór nierówności z niewiadomą \(x\) w zależności od parametru \(m\)

\[(m^2-1)x^2-2(m-1)x-1\leqslant 0\]

Wiem, że jak: \(m=1\) to układ jest nieoznaczony
\(m=-1\) to \(x\in\left(-\infty, \dfrac{1}{4}\right\rangle,\)
ale jak rozwiązać resztę przypadków? Nie chodzi mi o całe rozwiązanie tylko jakieś nakierowanie jak się za to zabrać.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2020, 23:45 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zbiór rozwiązań nierówności

Post autor: grdv10 »

Jaki układ? Tu masz jedną nierówność.

Jeśli \(m\in\{-1,1\}\), to współczynnik przy \(x^2\) zeruje się i nierówność jest liniowa. Rozwiąż ją dla \(m=1\), a następnie dla \(m=-1.\)

Jeśli \(m\not\in\{-1,1\},\) to nierówność jest kwadratowa i mamy przypadki ze znakiem wyróżnika. Masz \(\Delta=4(m-1)^2+4(m^2-1)=8m^2-8m=8m(m-1).\) Rozważ trzy standardowe przypadki. Połącz to ze znakiem współczynnika przy \(x^2,\) bo w zależności od niego ramiona paraboli są inaczej skierowane.
ODPOWIEDZ