Rozwiąż równanie
\(3*16^×+36^×=2*81^x\)
równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: równanie
Wskazówka: zapisz \(16^4=4^x\cdot 4^x,\ 36^x=4^x\cdot 9^x,\ 81^x=9^x\cdot 9^x\). Następnie zapisz równanie tak, aby wystąpiły w nim tylko potęgi liczby \(\frac{4}{9}.\) Dojdziesz w ten sposób to pewnego równania kwadratowego.
Odp. \(x=\frac{1}{2}\)
Odp. \(x=\frac{1}{2}\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: równanie
\(3\cdot 16^x+36^x=2\cdot 81^x\;/:36^x\)
\(3\cdot(\frac{16}{36})^x+1=2\cdot (\frac{81}{36})^x\)
\(3\cdot(\frac{4}{9})^x+1=2\cdot(\frac{9}{4})^x\\podstaw \;\;(\frac{4}{9})^x=t\;\;\;\;\;wtedy\;\;\;\;(\frac{9}{4})^x=\frac{1}{t}\\3t+1-\frac{2}{t}=0\\3t^2+t-2=0\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;t>0\\t_1=-1\;\;\;sprzeczność\\t_2=\frac{2}{3}\\
(\frac{4}{9})^x=\frac{2}{3}\\x=\frac{1}{2}\)
\(3\cdot(\frac{16}{36})^x+1=2\cdot (\frac{81}{36})^x\)
\(3\cdot(\frac{4}{9})^x+1=2\cdot(\frac{9}{4})^x\\podstaw \;\;(\frac{4}{9})^x=t\;\;\;\;\;wtedy\;\;\;\;(\frac{9}{4})^x=\frac{1}{t}\\3t+1-\frac{2}{t}=0\\3t^2+t-2=0\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;t>0\\t_1=-1\;\;\;sprzeczność\\t_2=\frac{2}{3}\\
(\frac{4}{9})^x=\frac{2}{3}\\x=\frac{1}{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.