Wyznacz wszystkie pary (x,y) liczb całkowitych spełniających układ równań:
\( \begin{cases} x+y=6\\ 2^x+3^y=25\end{cases} \)
Wyznacz wszystkie pary
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Wyznacz wszystkie pary
Rozkładasz 6 na sumę liczb całkowitych
\(x+y\\0+6\\1+5\\2+4\\3+3\\4+2\\5+1\\6+0\)
Podstawiasz do drugiego równania i tylko jedna para go spełnia
\(2^4+3^2=16+9=25\)
\(x+y\\0+6\\1+5\\2+4\\3+3\\4+2\\5+1\\6+0\)
Podstawiasz do drugiego równania i tylko jedna para go spełnia
\(2^4+3^2=16+9=25\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.