Sprawdzenie układu równiań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
niemamloginu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 03 paź 2019, 15:25
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Sprawdzenie układu równiań

Post autor: niemamloginu »

Witam, mam prośbę. Czy ktoś mądry mógłby sprawdzić rozwiązane układy równań?
Podaję zadania i pod spodem wynik, jaki otrzymałam. Dziękuję z góry :)

a. 2(x+y)=8-y
-3(x+y)=-9
Wynik: y=2, x=1

b. 7x+2y=1
3x+4y=2
Wynik: x=0, y=0,5

c. 2x+3y=8
x+y=3
Wynik: y=2, x=1

d. x+2y=8
2x-y=1
Wynik: y=3, x=2

e. 2x-3y+z=4
-x+y+2z=3
x=1
Wynik: y=0, z=2

Jeszcze raz dziękuję :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Sprawdzenie układu równiań

Post autor: kerajs »

Sprawdziłem, mimo że nie jestem mądry. Wszystkie układy mają poprawne wyniki (co wcale jeszcze nie oznacza że układy były poprawnie rozwiązywane (choć prawdopodobnie były)).
niemamloginu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 03 paź 2019, 15:25
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Sprawdzenie układu równiań

Post autor: niemamloginu »

Dziękuję bardzo, MĄDRY Człowieku:)
ODPOWIEDZ