W jaki sposób to się oblicza?
Rozwiąż układ równań metodą podstawiania
x-3/2 - 2x+y/4 = x-y/8
x+y+12=0
Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników
7x-3y/5 = 5x-y/3 - x+y/2
3(x-1) = 5(y+1)
Układy równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lut 2019, 15:41
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
W pierwszym najpierw liczysz x-a, tak, jakby y był stałą, po prostu sprowadzasz górne równanie do postaci x = [wyrażenie z y-a]. Następnie zastępujesz x-a w dolnym równaniu otrzymanym wyrażeniem z y-a i rozwiązujesz jak zwykłe równanie liniowe.
Co natomiast dotyczy drugiego układu, bierzesz górne równanie, przerzucasz x-y i y-i na przeciwległe strony, mnożysz stronami tak, aby współczynnik przy x-ie był równy 3, a następnie odejmujesz stronami. Otrzymane w ten sposób równanie jednej zmiennej rozwiązujesz jak każde równanie liniowe.
Co natomiast dotyczy drugiego układu, bierzesz górne równanie, przerzucasz x-y i y-i na przeciwległe strony, mnożysz stronami tak, aby współczynnik przy x-ie był równy 3, a następnie odejmujesz stronami. Otrzymane w ten sposób równanie jednej zmiennej rozwiązujesz jak każde równanie liniowe.