Ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
CarotaMiszczu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 26 kwie 2019, 18:17
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Ciąg arytmetyczny

Post autor: CarotaMiszczu »

Dla jakich wartości parametru m równanie \(x^2+mx+m-1=0\) ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste, które razem z liczbą 3 tworzą rosnący ciąg arytmetyczny?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\Delta = m^2-4m+4\\
\Delta = (m-2)^2\\
m\neq 2\)


\(x_1=\frac{-m-|m-2|}{2}\\
x_2=\frac{-m+|m-2|}{2}\)


możliwe ciągi \((x_1,x_2,3),(x_1,3,x_2)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
CarotaMiszczu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 26 kwie 2019, 18:17
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: CarotaMiszczu »

I co dalej?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

I.
\(x_1<x_2<3\) i \(x_2=\frac{x_1+3}{2}\)

II.
\(x_1<3<x_2\;\;\; \wedge \;\;\;3=\frac{x_1+x_2}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
CarotaMiszczu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 26 kwie 2019, 18:17
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: CarotaMiszczu »

A dlaczego nie może być 3, x1,x2?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

CarotaMiszczu pisze:A dlaczego nie może być 3, x1,x2?
bo 3 jest dodatnie, a \(x_1<0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
CarotaMiszczu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 26 kwie 2019, 18:17
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: CarotaMiszczu »

\(m \in \left\{ -6,0,6\right\}\)?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

CarotaMiszczu pisze:\(m \in \left\{ -6,0,6\right\}\)?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ