Nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hehebela
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 19 mar 2019, 20:18
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Nierówność

Post autor: hehebela »

\(\frac{1}{2}\)^\(\frac{1-x}{IxI}\) mniejsze bądź równe 1
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\left( \frac{1}{2}\right) ^\frac{1-x}{|x|} \le 1,\ \ \ D=R \bez \left\{0 \right\}\)
\(\left( \frac{1}{2}\right)^\frac{1-x}{|x|} \le \left( \frac{1}{2}\right)^0\)
\(\frac{1-x}{|x|} \ge 0\)
\((1-x)|x| \ge 0\)
\(1-x \ge 0\)
\(x \le 1\)
Odp: \(x \in \left(- \infty ,0 \right) \cup \left(0,1 \right>\)
ODPOWIEDZ