Rozwiąż nierówność
2sin^2(x)+sin(x)cos(x)+3cos^2x<3
Nierówność trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 14 kwie 2019, 14:42
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(2\sin^2x+2\cos^2+\cos^2x+\sin x\cos x<3\\
2+\cos^2x+\frac{1}{2}\sin 2x<3\\
\frac{5}{2}-\frac{1}{2}+\frac{1}{2}\cdot 2\cos^2x+\frac{1}{2}\sin 2x<3\\
\frac{1}{2}(-1+2\cos^2x)+\frac{1}{2}\sin 2x<\frac{1}{2}\\
\cos 2x+\sin 2x<1\\
\sin (\frac{\pi}{2}-2x)+\sin 2x<1\\
2\sin\frac{\pi}{4}\cos(\frac{\pi}{4}-2x)<1\\
\cos(\frac{\pi}{4}-2x)<\frac{\sqrt{2}}{2}\)
dalej już sobie poradzisz
2+\cos^2x+\frac{1}{2}\sin 2x<3\\
\frac{5}{2}-\frac{1}{2}+\frac{1}{2}\cdot 2\cos^2x+\frac{1}{2}\sin 2x<3\\
\frac{1}{2}(-1+2\cos^2x)+\frac{1}{2}\sin 2x<\frac{1}{2}\\
\cos 2x+\sin 2x<1\\
\sin (\frac{\pi}{2}-2x)+\sin 2x<1\\
2\sin\frac{\pi}{4}\cos(\frac{\pi}{4}-2x)<1\\
\cos(\frac{\pi}{4}-2x)<\frac{\sqrt{2}}{2}\)
dalej już sobie poradzisz
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 14 kwie 2019, 14:42
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć: