nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

nierówność

Post autor: wmichal »

ktoś ma pomysł?
\(x^4-4x^3+5x^2+36x+36>0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To jest tożsamość :) (spełniona dla wszystkich \(x \in R\))
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: nierówność

Post autor: wmichal »

funkcja f każdej wartości parametru m, dla której równanie
(m+2)^2x^2+6(m+2)x+m^2=0
ma dwa różne pierwiastki równania, przyporządkowuje iloczyn tych pierwiastków.
a) wyznacz dziedzinę funkcji f
b) wyznacz przedziały, w których funkcja f jest rosnąca

to jaka dziedzina bedzie w takim razie i jak to obliczyc?
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: nierówność

Post autor: wmichal »

jest tutaj napisane: viewtopic.php?f=24&t=80534
ale nie wiem skąd ta dziedzina
ODPOWIEDZ