usuń nierywmierność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hehebela
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 19 mar 2019, 20:18
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

usuń nierywmierność

Post autor: hehebela »

Usuń niewymierność z mianownika 1/pierwiastek 3 stopnia z 6 +2
Wiem, że trzeba rozpisać według wzoru tylko nie wychodzi mi
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{1}{ \sqrt[3]{6}+2 }\cdot \frac{ \sqrt[3]{36}-2 \sqrt[3]{6}+4 }{ \sqrt[3]{36}-2 \sqrt[3]{6}+4 }= \frac{ \sqrt[3]{36}-2 \sqrt[3]{6}+4 }{6+8}= \frac{ \sqrt[3]{36}-2 \sqrt[3]{6}+4 }{14}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ