1) Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla których równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie
4IxI-14/IxI-3=2m-1/m+2
Pomnożyc na krzyż potem prznieść x na jedna stronę?
2) Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu w(x)= x^20-3x^19+2x+1 przez wielomian G(x)=x^3-3x^2-x+3
3) W nieskończonym ciągu geometrycznym dowolny wyraz jest 10 razy większy od sumy wszystkich wyrazów po nim następujących. Wyznacz iloraz tego ciągu.
Równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
3)
\(a=10 \cdot (aq+aq^2+aq^3+...) \wedge |q|<1 \\
a=10 \cdot \frac{aq}{1-q} \\
q= \frac{1}{11}\)
2)
\(G(x)=(x-3)(x-1)(x+1)\\
W(x)=G(x)F(x)+ax^2+bx+c\)
\(\begin{cases} W(3)=0+a \cdot 3^2+b \cdot 3+c \\ W(1)=0+a \cdot 1^2+b \cdot 1+c \\ W(-1)=0+a \cdot (-1)^2+b \cdot (-1)+c \\ \end{cases}\)
1)
Jeśli tam jest :
\(\frac{4|x|-14}{|x|-3}= \frac{2m-1}{m+2} \wedge |x|-3 \neq 0 \wedge m+2 \neq 0\)
to owszem, możesz pomnożyć na krzyż .
\(a=10 \cdot (aq+aq^2+aq^3+...) \wedge |q|<1 \\
a=10 \cdot \frac{aq}{1-q} \\
q= \frac{1}{11}\)
2)
\(G(x)=(x-3)(x-1)(x+1)\\
W(x)=G(x)F(x)+ax^2+bx+c\)
\(\begin{cases} W(3)=0+a \cdot 3^2+b \cdot 3+c \\ W(1)=0+a \cdot 1^2+b \cdot 1+c \\ W(-1)=0+a \cdot (-1)^2+b \cdot (-1)+c \\ \end{cases}\)
1)
Jeśli tam jest :
\(\frac{4|x|-14}{|x|-3}= \frac{2m-1}{m+2} \wedge |x|-3 \neq 0 \wedge m+2 \neq 0\)
to owszem, możesz pomnożyć na krzyż .