Zbiór rozwiązań nierówności.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Vacosq
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 24 paź 2018, 15:51
Podziękowania: 14 razy

Zbiór rozwiązań nierówności.

Post autor: Vacosq »

1) Zbiorem rozwiązań nierówności |x| + |2x-4| \(\ge\) -5 jest :

a) x \(\in\) (2,+ \(\infty\))
b) x \(\in\) (-5,+ \(\infty\))
c) x \(\in\) R
d) x \(\in\)

Proszę o pomoc.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Po lewej stronie jest suma dwóch wartości nieujemnych,więc jest nieujemna,a zatem większa od liczby ujemnej.
Odp.
\(x\in \rr\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Vacosq
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 24 paź 2018, 15:51
Podziękowania: 14 razy

Post autor: Vacosq »

Bardzo dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ