Metodą rozdzielania zmiennych rozwiąż równanie.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukjack
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 19 lut 2019, 07:23
Podziękowania: 8 razy

Metodą rozdzielania zmiennych rozwiąż równanie.

Post autor: lukjack »

Metodą rozdzielania zmiennych rozwiąż równanie.

\(2y'cos^{2} x+y^{3}=0\), y(0)=1

Sprawdź
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Metodą rozdzielania zmiennych rozwiąż równanie.

Post autor: radagast »

\(2y'\cos^{2} x+y^{3}=0\)
\(\frac{dy}{dx}=- \frac{y^{3}}{2 \cos^{2} x}\)
\(-2 \int \frac{dy}{y^3} = \int \frac{dx}{ \cos^{2} x}\)
\(-2 \int y^{-3}dy = \int \frac{dx}{ \cos^{2} x}\)
\(y^{-2}=\tg x+C\)
\(y^{-1}= \sqrt{|\tg x+C|}\)
\(y= \frac{1}{ \sqrt{|\tg x+C|}}\)
\(1= \frac{1}{\sqrt{|C|}} \So C= \pm 1\)
odpowiedź:\(y= \frac{1}{ \sqrt{|\tg x \pm 1|}}\)
sprawdzenie:
\(y= \frac{1}{ \sqrt{|\tg x \pm 1|}}\)
\(y'= -\frac{1}{ 2\sqrt{|\tg x \pm 1|^3}} \cdot \frac{1}{\cos^2x}\)
\(2y'\cos^{2} x+y^{3}=-\frac{1}{ \sqrt{|\tg x \pm 1|^3}} \cdot \frac{1}{\cos^2x} \cdot \cos^{2} x+ \frac{1}{ \sqrt{|\tg x \pm 1|^3}}=0\) OK
lukjack
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 19 lut 2019, 07:23
Podziękowania: 8 razy

Post autor: lukjack »

a jak to policzyć

\(x^2y'\cos y+1=0\),\(\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\)\(y(1)=\frac\pi6\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

lukjack pisze:a jak to policzyć

\(x^2y'\cos y+1=0\),\(\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\)\(y(1)=\frac\pi6\)
\(\frac{dy}{dx} \cos y= -\frac{1}{x^2}\)
\(\int_{}^{} \cos y \ dy= \int_{}^{} -\frac{dx}{x^2}\)
\(\sin y= \frac{1}{x} +C\)
\(\sin \frac{ \pi }{6} = 1 +C\)
\(\frac{ 1 }{2} = 1 +C\)
\(C=- \frac{1}{2}\)

\(\sin y= \frac{1}{x} - \frac{1}{2}\)
lukjack
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 19 lut 2019, 07:23
Podziękowania: 8 razy

Post autor: lukjack »

\(y=sin^{-1}( \frac{1}{x}- \frac{1}{2})\) ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Metodą rozdzielania zmiennych rozwiąż równanie.

Post autor: radagast »

Co z tym trzeba zrobić ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Autor tematu chyba pyta czy wynik tego równania różniczkowego można przedstawić w postaci jawnej. I nawet podał tę postać, lecz nie wie czy jest poprawna.
ODPOWIEDZ