Nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nierówność
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu: Wykaz ze dla każdej liczby zeczywistej a i każdej liczby rzeczywistej \(b\neq 0\) prawdziwa jest nierówność \((\frac{2a}{b})^2+1,2>\frac{4a}{b}\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\((\frac{2a}{b})^2+1,2>\frac{4a}{b}\\
\frac{4a^2}{b^2}+\frac{6}{5}>\frac{4a}{b}\\
4a^2+1,2b^2>4ab\\
(4a^2-4ab+1,2b^2)>0\\
20a^2-20ab+6b^2>0\\
(2\sqrt{5}a)^2-2\cdot 2\sqrt{5}a\cdot \sqrt{5}b+(\sqrt{5}b)^2+b^2>0\\
(2\sqrt{5}a-\sqrt{5}b)^2+b^2>0\)
nierówność jest spełniona dla każdej liczby a i \(b\neq 0\)
\frac{4a^2}{b^2}+\frac{6}{5}>\frac{4a}{b}\\
4a^2+1,2b^2>4ab\\
(4a^2-4ab+1,2b^2)>0\\
20a^2-20ab+6b^2>0\\
(2\sqrt{5}a)^2-2\cdot 2\sqrt{5}a\cdot \sqrt{5}b+(\sqrt{5}b)^2+b^2>0\\
(2\sqrt{5}a-\sqrt{5}b)^2+b^2>0\)
nierówność jest spełniona dla każdej liczby a i \(b\neq 0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(( \frac{2a}{b} )^2+1,2> \frac{4a}{b}\\ \frac{4a^2}{b^2} +1,2-\frac{4a}{b}>0\;/\cdot b^2\\4a^2-4ab+1,2b^2>0\\(4a^2-4ab+b^2)+0,2b^2>0\\(2a-b)^2+0,2b^2>0\;\;\;\;\;i\;z\;\;założenia\;\;b\neq 0\)
Ostatnia nierówność jest prawdziwa,to pierwsza jako równoważna też jest prawdziwa.
Ostatnia nierówność jest prawdziwa,to pierwsza jako równoważna też jest prawdziwa.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.