Rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Rozwiąż równanie

Post autor: karina4 »

Rozwiąż równanie
\(cos^2x+ |sinx|sinx= 0\)
Dzięki za pomoc:)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

  1. \(\sin x<0\)
    \(\cos^2x+|\sin x|\sin x=0 \iff \cos^2x-\sin^2x=0 \iff \cos2x=0 \wedge \sin x<0\)
  2. \(\sin x \ge 0\)
    \(\cos^2x+|\sin x|\sin x=0 \iff \cos^2x+\sin^2x=0\) - sprzeczność, bo \(\cos^2x+\sin^2x=1\) dla każdego \(x\in \rr\)
Pozostaje ci rozwiązanie równania \(\cos2x=0\) w zbiorze \(\{x\in \rr: \sin x<0\}\)

Dasz radę?
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: karina4 »

Poradziłam sobie :) Dzięki za pomoc:)
ODPOWIEDZ