Rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Rozwiąż równanie

Post autor: karina4 »

Rozwiąż równanie :
\(2(cos(x- \frac{ \pi }{3}) +1= 0\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(t=x- \frac{ \pi }{3} \\
\cos t= \frac{-1}{2}\\
t= \frac{2 \pi }{3} +2k \pi \vee t= \frac{-2 \pi }{3} +2k \pi \\
x- \frac{ \pi }{3}= \frac{2 \pi }{3} +2k \pi \vee x- \frac{ \pi }{3}= \frac{-2 \pi }{3} +2k \pi \\
x= \pi +2k \pi \vee x= \frac{- \pi }{3} +2k \pi\)
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: karina4 »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ