Jak rozwiązać takie równania:
a)\(\frac{x+1}{x+2}- \frac{2x}{x+3}=-3\)
b)\(\frac{4x-2x^2-9}{2x^2-8}=2\)
równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 09 paź 2018, 23:17
- Podziękowania: 13 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Normalnie, mianownik różny od zera, potem wszytko na lewą stronę i przyrównujesz licznik do zera.
jakbys sie rozejrzała, to byś znalazła tysiące rozwiazań: http://matematyka.pisz.pl/strona/1695.html i z dziesięć w twoim podręczniku
jakbys sie rozejrzała, to byś znalazła tysiące rozwiazań: http://matematyka.pisz.pl/strona/1695.html i z dziesięć w twoim podręczniku
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 09 paź 2018, 23:17
- Podziękowania: 13 razy
Re: równania
Ale właśnie to rozumiem o przyrównaniu mianownika ale dalej nie wiem co zrobić jak to rozwiązać ?
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 09 paź 2018, 23:17
- Podziękowania: 13 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Przecież tu już ci rozwiązywali podobne: viewtopic.php?f=32&t=86451&p=314581#p314581 niczego się nie nauczyłaś
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
a)
\(3+ \frac{x+1}{x+2}= \frac{2x}{x+3}\;\;\;\;\;i\;\;x\neq -3\;\;i\;\;\;\;x\neq -2\)
\(\frac{3(x+2)+x+1}{x+2}= \frac{2x}{x+3}\\
\frac{7x+7}{x+2}= \frac{2x}{x+3}\\(4x+7)(x+3)=2x(x+2)\\4x^2+12x+7x+21=2x^2+4x\\2x^2+15x+21=0\\ \Delta =57\\x_1= \frac{-15- \sqrt{57} }{4}\\x_2= \frac{-15+ \sqrt{57} }{4}\)
b)
\(\frac{-2x^2+4x-9}{2x^2-8}=2\;\;\;\;\;i\;\;\;\;2x^2-8 \neq 0\;\;\;\;czyli\;\;x \neq \pm 2 \\4x^2-16=-2x^2+4x-9\\6x^2-4x-7=0\\\Delta=184\\x_1=.....\\x_2=......\)
\(3+ \frac{x+1}{x+2}= \frac{2x}{x+3}\;\;\;\;\;i\;\;x\neq -3\;\;i\;\;\;\;x\neq -2\)
\(\frac{3(x+2)+x+1}{x+2}= \frac{2x}{x+3}\\
\frac{7x+7}{x+2}= \frac{2x}{x+3}\\(4x+7)(x+3)=2x(x+2)\\4x^2+12x+7x+21=2x^2+4x\\2x^2+15x+21=0\\ \Delta =57\\x_1= \frac{-15- \sqrt{57} }{4}\\x_2= \frac{-15+ \sqrt{57} }{4}\)
b)
\(\frac{-2x^2+4x-9}{2x^2-8}=2\;\;\;\;\;i\;\;\;\;2x^2-8 \neq 0\;\;\;\;czyli\;\;x \neq \pm 2 \\4x^2-16=-2x^2+4x-9\\6x^2-4x-7=0\\\Delta=184\\x_1=.....\\x_2=......\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
@Galen: repetitio est mater studiorum
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
wątpię czy to coś da to ciężki przypadek
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl