Ile rozwiązań ma równanie w zależności od parametru
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ile rozwiązań ma równanie w zależności od parametru
Ile rozwiązań ma równanie \(\frac{1}{x^2+2x} =m\) w zależności od parametru m?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\frac{1}{x(x+2)}=m\;\;\;\;\;\;i\;\;\;x \neq 0\;\;\;i\;\;\;x \neq -2\)
\(mx^2+2mx=1\\mx^2+2mx-1=0\\m \neq 0\\liczba\;rozwiązań\;zależy\; od\;\Delta\\\Delta=(2m)^2+4m=4m^2+4m=4m(m+1)\\4m(m+1)>0\\m\in (- \infty ;-1) \cup (0;+ \infty )\;\;\; \So \;Dwa \;rozwiązania \\m=-1\;\;wtedy\;\Delta=0\;\; \So \;\;jedno\; rozwiązanie\\m\in (-1;0> \;\;\;\;\Delta<0\;lub \;równanie\;jest\;sprzeczne\; \So \;\;zero \;rozwiązań.\)
\(mx^2+2mx=1\\mx^2+2mx-1=0\\m \neq 0\\liczba\;rozwiązań\;zależy\; od\;\Delta\\\Delta=(2m)^2+4m=4m^2+4m=4m(m+1)\\4m(m+1)>0\\m\in (- \infty ;-1) \cup (0;+ \infty )\;\;\; \So \;Dwa \;rozwiązania \\m=-1\;\;wtedy\;\Delta=0\;\; \So \;\;jedno\; rozwiązanie\\m\in (-1;0> \;\;\;\;\Delta<0\;lub \;równanie\;jest\;sprzeczne\; \So \;\;zero \;rozwiązań.\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.