Witam,
bardzo proszę o pokazanie jak prawidłowo rozwiązać taką nierówność:
\(|4x-2|-|5-x|>2x\)
Dziękuję.
Nierówność z wartością bezwzględną 2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 74
- Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
- Podziękowania: 47 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zdefiniuj wartości bezwzględne w zależności od x...
\(|4x-2|= \begin{cases} 4x-2\;\;dla\;\;x \ge \frac{1}{2}\\-4x+2\;\;dla\;\;x< \frac{1}{2} \end{cases}\)
\(|5-x|= \begin{cases} 5-x\;\;dla\;\;x\le 5\\x-5\;\;\;dla\;\;x>5\end{cases}\)
Oś liczb x dzieli się na części
\((- \infty ; \frac{1}{2}> \cup ( \frac{1}{2};5> \cup (5;+ \infty )\)
Rozwiązuj nierówność w każdej części
\(I\;\;\;x \le \frac{1}{2}\\-4x+2-(5-x)>2x\\-5x>3\\x<- \frac{3}{5}\\x\in(- \infty ;-0;6)\)
\(II\\x\in < \frac{1}{2}; 5>\\4x-2-(5-x)>2x\\3x>7\\x>2 \frac{1}{3}\\x\in (2 \frac{1}{3};5>\)
\(III\\x\in (5;+ \infty )\\4x-2-(-5+x)>2x\\x>-3\)
Wszystkie liczby III części spełniają tę nierówność.
Sumujesz otrzymane zbiory rozwiązań
\(x\in (- \infty ;- \frac{2}{3}) \cup (2 \frac{1}{3};+ \infty )\)
\(|4x-2|= \begin{cases} 4x-2\;\;dla\;\;x \ge \frac{1}{2}\\-4x+2\;\;dla\;\;x< \frac{1}{2} \end{cases}\)
\(|5-x|= \begin{cases} 5-x\;\;dla\;\;x\le 5\\x-5\;\;\;dla\;\;x>5\end{cases}\)
Oś liczb x dzieli się na części
\((- \infty ; \frac{1}{2}> \cup ( \frac{1}{2};5> \cup (5;+ \infty )\)
Rozwiązuj nierówność w każdej części
\(I\;\;\;x \le \frac{1}{2}\\-4x+2-(5-x)>2x\\-5x>3\\x<- \frac{3}{5}\\x\in(- \infty ;-0;6)\)
\(II\\x\in < \frac{1}{2}; 5>\\4x-2-(5-x)>2x\\3x>7\\x>2 \frac{1}{3}\\x\in (2 \frac{1}{3};5>\)
\(III\\x\in (5;+ \infty )\\4x-2-(-5+x)>2x\\x>-3\)
Wszystkie liczby III części spełniają tę nierówność.
Sumujesz otrzymane zbiory rozwiązań
\(x\in (- \infty ;- \frac{2}{3}) \cup (2 \frac{1}{3};+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 74
- Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
- Podziękowania: 47 razy
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 74
- Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
- Podziękowania: 47 razy
- Płeć:
Re:
A czy tu nie wkradł się błąd i czy nie powinno być:Galen pisze: Sumujesz otrzymane zbiory rozwiązań
\(x\in (- \infty ;- \frac{2}{3}) \cup (2 \frac{1}{3};+ \infty )\)
\(x\in (- \infty ;- \frac{3}{5}) \cup (2 \frac{1}{3};+ \infty )\)