Równanie z wartością bezwzględną 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

Równanie z wartością bezwzględną 2

Post autor: Brydzia123 »

Witam,

bardzo proszę o pokazanie jak prawidłowo rozwiązać takie równanie:

\(|x-2| + |3x+12|=26\)


Dziękuję.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Można choćby tak:
\(|x-2|+3|x+4|=26\)
a)
zał: \(x<-4\)
\(-(x-2)+3(-(x+4))=26\\
-4x-10=26\\
x=-9\)

b)
zał: \(-4 \le x<2\)
\(-(x-2)+3(x+4)=26\\
2x+14=26\\
x=6 \notin zal\)

c)
zał: \(x \ge 2\)
\((x-2)+3(x+4)=26\\
4x+10=26\\
x=4\)


Odp: \(x=-9 \vee x=4\)
ODPOWIEDZ