Witam,
bardzo proszę o pokazanie jak prawidłowo rozwiązać taką nierówność:
\(x+|2x+4|<3\)
Dziękuję.
Nierówność z wartością bezwzględną 1
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 74
- Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
- Podziękowania: 47 razy
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 74
- Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
- Podziękowania: 47 razy
- Płeć:
Re:
A dlaczego podnosimy do kwadratu?kerajs pisze:\(|2x+4|<3-x\)
a)
dla x>3 prawa strona jest ujemna i nie może być większa od nieujemnej strony lewej.
b)
zał: \(x \le 3\)
Obie strony są dodatnie więc obie strony nierówności mogę podnieść do kwadratu
\(4x^2+16x+16<9-6x+x^2\\
3x^2+22x+7<0\)
A taką nierówność potrafisz rozpykać.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Jeśli mamy nierówność a<b dla a i b dodatnich,to prawdziwa jest nierówność między kwadratami tych liczb \(a^2<b^2\) i kwadrat modułu liczby a jest równy a^2
\(|a|^2=a^2\)
To ułatwia rozwiązywanie nierówności i równań z modułem...
Możesz iść inną drogą...
\(D=(- \infty ;3>\)
\(|2x+4|= \begin{cases}-2x-4\;\;\;\;\;dla\;\;\;x\in(- \infty ;-2)\\2x+4\;\;\;dla\;\;\;x\in <-2;3> \end{cases}\)
Rozwiązujesz nierówność w tych dwóch przedziałach
\(x\in (- \infty ;-2)\\-2x-4<3-x\\-x<7\\x>-7\\x\in(-7;-2)\\x\in <-2;3>\\2x+4<3-x\\3x<-1\\x<- \frac{1}{3}\\x\in<-2;- \frac{1}{3})\)
Po zsumowaniu otrzymanych zbiorów jest
\(x\in(-7;- \frac{1}{3})\)
\(|a|^2=a^2\)
To ułatwia rozwiązywanie nierówności i równań z modułem...
Możesz iść inną drogą...
\(D=(- \infty ;3>\)
\(|2x+4|= \begin{cases}-2x-4\;\;\;\;\;dla\;\;\;x\in(- \infty ;-2)\\2x+4\;\;\;dla\;\;\;x\in <-2;3> \end{cases}\)
Rozwiązujesz nierówność w tych dwóch przedziałach
\(x\in (- \infty ;-2)\\-2x-4<3-x\\-x<7\\x>-7\\x\in(-7;-2)\\x\in <-2;3>\\2x+4<3-x\\3x<-1\\x<- \frac{1}{3}\\x\in<-2;- \frac{1}{3})\)
Po zsumowaniu otrzymanych zbiorów jest
\(x\in(-7;- \frac{1}{3})\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 74
- Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
- Podziękowania: 47 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Nierówność z wartością bezwzględną 1
To jest dobre pytanie. Moim zdanie \(D=R\)
Ja to by jednak graficznie:
\(x+|2x+4|<3\)
\(|2x+4|<3-x\) \(x \in \left(-7,- \frac{1}{3} \right)\)
Ja to by jednak graficznie:
\(x+|2x+4|<3\)
\(|2x+4|<3-x\) \(x \in \left(-7,- \frac{1}{3} \right)\)