Wykaz , że liczba...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Wykaz , że liczba...

Post autor: peresbmw »

Ktoś podpowie?

Wykaz , że liczba \(\frac{n^5}{120}- \frac{n^3}{24}+ \frac{n}{30}\) jest całkowita dla każdej liczby całkowitej n.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

  1. Sprowadź do wspólnego mianownika
  2. wyłącz n przed nawias
  3. rozłóż powstały w liczniku wielomian dwukwadratowy na czynniki: \((n-2)(n-1)n(n+1)(n+2)\)
    Jest to iloczyn pięciu kolejnych liczb całkowitych, więc jest on podzielny przez \(2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5=120\)
I po sprawie.
ODPOWIEDZ