Uprość wyrażenia lub wykonaj działania:
a) \(\frac{2x^2+5x-3}{2x+6}
b) \frac{-3}{x+1}+\frac{2}{x-1}\)
c) \(\frac{x+3}{x^2-4}: \frac{2x^2+6}{x+2}\)
wyrażenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 09 paź 2018, 23:17
- Podziękowania: 13 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(a)\\2x^2+5x-3=2(x- \frac{1}{2})(x+3)=(2x-1)(x+3)\\ \frac{2x^2+5x-3}{2(x+3)}= \frac{(2x-1)(x+3)}{2(x+3)}= \frac{2x-1}{2}=x- \frac{1}{2}\)
b)
\(\frac{-3(x-1)+2(x+1)}{(x+1)(x-1)}= \frac{-3x+3+2x+2}{x^2-1}= \frac{5-x}{x^2-1}\)
c)
\(\frac{x+3}{x^2-4}: \frac{2x+6}{x+2}= \frac{x+3}{(x-2)(x+2)} \cdot \frac{x+2}{2(x+3)}= \frac{1}{2(x-2)}\)
b)
\(\frac{-3(x-1)+2(x+1)}{(x+1)(x-1)}= \frac{-3x+3+2x+2}{x^2-1}= \frac{5-x}{x^2-1}\)
c)
\(\frac{x+3}{x^2-4}: \frac{2x+6}{x+2}= \frac{x+3}{(x-2)(x+2)} \cdot \frac{x+2}{2(x+3)}= \frac{1}{2(x-2)}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.