Nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamil18500
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 30 paź 2018, 20:57

Nierówność

Post autor: kamil18500 »

Rozwiąż nierówność
\(\frac{1}{x} \ge \frac{-x^2+2x+1}{2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Nierówność

Post autor: radagast »

kamil18500 pisze:Rozwiąż nierówność
\(\frac{1}{x} \ge \frac{-x^2+2x+1}{2}\)
\(\frac{1}{x} \ge \frac{-x^2+2x+1}{2},\ \ D= R \bez \left\{ 0\right\}\)
\(\frac{x^2-2x-1}{2}+\frac{1}{x} \ge0\)
\(\frac{x^3-2x^2-x}{2x}+\frac{2}{2x} \ge0\)
\(\frac{x^3-2x^2-x+2}{2x} \ge0\)
\(\frac{x(x^2-1)-2(x^2-1)}{2x} \ge0\)
\(\frac{(x-1)(x+1)(x-2)}{2x} \ge0\)
\(4x(x-1)(x+1)(x-2) \ge0\)
ScreenHunter_485.jpg
ScreenHunter_485.jpg (17.82 KiB) Przejrzano 1389 razy
\(x \in \left(- \infty ,-1 \right> \cup \left( 0,1\right> \cup \left<2, \infty \right)\)
Matematyk147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 531
Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 192 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk147 »

Mam pytanie, w jakim programie graficznym jest wykonany wykres? W geogebrze?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

to graphmatica.
Matematyk147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 531
Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 192 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk147 »

Okej dziękuje
ODPOWIEDZ