Równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mondor
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 lis 2018, 07:44
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równania

Post autor: Mondor »

Witam, mógłbym prosić Was o pomoc? Niestety za cholerę tego nie potrafię, więc stwierdziłem, iż udam się tutaj po pomoc, mianowicie mam problem z trzema zadaniami.
1.Rozłóż wielomiany na czynniki
a. 9x²- 1/4
b. 4x² -12x-9
2. Rozwiaz rownanie
a. 3x²-21=0
b. 5xᵌ+5000=0
3. Rozwiaz rownanie
a. (x-3)(x+4)(x-1/2)=0
b. 3(x+2)²(x-3)ᵌ=0
c. -4(2x-3)(3x+4)²=0
d. -4(2x-3)(3x+4)²=0
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równania

Post autor: radagast »

Mondor pisze:Witam, mógłbym prosić Was o pomoc? Niestety za cholerę tego nie potrafię, więc stwierdziłem, iż udam się tutaj po pomoc, mianowicie mam problem z trzema zadaniami.
1.Rozłóż wielomiany na czynniki
a. 9x²- 1/4
b. 4x² -12x-9
a.
\(9x^2- \frac{1}{4}= \left(3x- \frac{1}{2} \right) \left(3x+ \frac{1}{2} \right)\)
b.\(4x^2-12x-9=4 \left( x- \frac{3-3 \sqrt{2} }{2} \right)\left( x- \frac{3+3 \sqrt{2} }{2} \right)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równania

Post autor: radagast »

Mondor pisze: 2. Rozwiaz rownanie
a. 3x²-21=0
b. 5xᵌ+5000=0
a. \(3x^2-21=0\\x^2=7\\x=- \sqrt{7} \ \vee \ x= \sqrt{7}\)
b. \(5x^3+5000=0\\x^3=-1000\\x=-10\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równania

Post autor: radagast »

Mondor pisze: 3. Rozwiaz rownanie
a. (x-3)(x+4)(x-1/2)=0
\(x=3\ \vee \ x=-4 \ \vee \ x= \frac{1}{2}\)


pozostałe sam :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Ja bym przetłumaczył to tak, pomijając wulgaryzmy: "Wracam do żywych z 3 dniowej imprezy a tu się okazało, że mi zadali jakieś trywialne zadania na jutro więc machnijcie mi je proszę, to sobie tylko przepiszę i będę miał zaliczone." :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Mondor
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 lis 2018, 07:44
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Mondor »

Jeżeli są te wielomiany na czynniki to trzeba do tego coś jeszcze dopisać czy to już koniec? Przepraszam, ale totalnie nie ogarniam tego tematu.
Mondor
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 lis 2018, 07:44
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re:

Post autor: Mondor »

korki_fizyka pisze:Ja bym przetłumaczył to tak, pomijając wulgaryzmy: "Wracam do żywych z 3 dniowej imprezy a tu się okazało, że mi zadali jakieś trywialne zadania na jutro więc machnijcie mi je proszę, to sobie tylko przepiszę i będę miał zaliczone." :)
Kurcze, problem taki że nie imprezuję, niestety matematyka to moja pięta achillesowa, chciałbym się tego nauczyć, ale niestety Pani jest niefajna, ktoś nie rozumie raz na lekcji to od razu jedyneczka, byliśmy z tym u dyrektor i nic. :p Sęk w tym, że jestem prawie zagrożony, a jest to na ocene, dlatego poprosiłem Was o pomoc
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

Mondor pisze:Jeżeli są te wielomiany na czynniki to trzeba do tego coś jeszcze dopisać czy to już koniec?
to już koniec :)
Mondor
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 lis 2018, 07:44
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Re:

Post autor: Mondor »

radagast pisze:
Mondor pisze:Jeżeli są te wielomiany na czynniki to trzeba do tego coś jeszcze dopisać czy to już koniec?
to już koniec :)
Dziekuje Ci uprzejmie, mógłbyś mi wytlumaczyć jak zrobić te trzecie zadanie? Byłbym dozgonnie wdzięczny.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Iloczyn jest zerem jeśli któryś z czynników jest zerem .
Czyli \((x-3)(x+4)(x- \frac{1}{2} )=0 \iff x-3=0 \ lub\ x+4=0 \ lub\ x- \frac{1}{2} =0\)
Czyli \(x=3 \ lub\ x=-4 \ lub\ x= \frac{1}{2}\)i nigdy więcej
Mondor
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 lis 2018, 07:44
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Mondor »

Czy mógłbym Was znowu o pomoc poprosić?
1. Rozwiąż równanie
a. 2x-1/x+2=1
b.2x+2/x+7=-4
c. x-2/2x-6=3/4

2. To samo polecenie
a. 2x/5x+3=x
b. x+4/x+1=x
c. 2-3x/4-x=-x

Przepraszam, że Was tak proszę o pomoc.
Załącznik.
https://ufile.io/jg9km
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

Mondor pisze:Czy mógłbym Was znowu o pomoc poprosić?
1. Rozwiąż równanie
a. 2x-1/x+2=1
\(2x- \frac{1}{2+x} =1,\ \ D=R \bez \left\{-2 \right\}\)
\(2x- \frac{1}{2+x} -1=0\)
\(\frac{2x(x+2)}{x+2}- \frac{1}{x+2} -\frac{x+2}{x+2}=0\)
\(\frac{2x(x+2)-1-(x+2)}{x+2}=0\)
\(\frac{2x^2+4x-1-x-2}{x+2}=0\)
\(\frac{2x^2+3x-3}{x+2}=0\)
\(2x^2+3x-3=0\)
\(\Delta =31\)
\(x_1= \frac{-3- \sqrt{31} }{4}\ x_2= \frac{-3+ \sqrt{31} }{4}\)
Naśladując ten sposób rozumowania , (z pominięciem ewentualnych błędów rachunkowych :wink: ) pozostałe sam :)
Mondor
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 lis 2018, 07:44
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Mondor »

A to drugie zadanie, pierwszy przykład? Mógłbyś mi też w nim pomóc? Reszte sam spróbuje zrobić idąc tym tokiem
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

Mondor pisze: 2. To samo polecenie
a. 2x/5x+3=x
\(\frac{2x}{5x+3} =x,\ \ D=R \bez \left\{ - \frac{3}{5} \right\}\)
\(\frac{2x}{5x+3} -x=0\)
\(\frac{2x}{5x+3} -\frac{x(5x+3)}{5x+3}=0\)
\(\frac{2x}{5x+3} -\frac{5x^2+3x}{5x+3}=0\)
\(\frac{5x^2+x}{5x+3}=0\)
\(\frac{x(5x+1)}{5x+3}=0\)
\(x=0\ \ \vee \ \ x= -\frac{1}{5}\)

Ale tu nie ma nic nowego. Rozumowanie to samo, co w poprzednim.
czyli:
1) wszystko na jedną stronę
2) sprowadzić do wspólnego mianownika
3) zredukować otrzymany licznik
4) zobaczyć kiedy zeruje się licznik
5) sprawdzić , czy otrzymany wynik należy do dziedziny
ODPOWIEDZ