Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Ile dodatnich liczb całkowitych k ma tę własność, że liczba
k + 2 jest dzielnikiem liczby 78?
Mi wychodzi 5, a w odpowiedziach jest 6.
\(D_{78}=(1,2,3,6,26,39,78)\)
1 - 2 = -1 k nie może być liczbą ujemną
0 - 2 = 0 k musi być liczba całkowitą dodatnią
3 - 2 = 1
6 - 2 = 4
26 - 2 = 24
39 - 2 = 37
78- 2 = 76
Więc ka może być równe: 1, 4, 24, 37, 76.
Nie wiem jaki mam błąd, lub złe rozumowanie?
Dziękuję:)
Ile dodatnich liczb całkowitych k
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij