Wykaż, że

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Wykaż, że

Post autor: VirtualUser »

Witam, nie potrafię wykazać, że:
\((1-4a) \cdot b^3 \ge -2\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Bez dodatkowych założeń/ ograniczeń teza nie jest prawdziwa (np. dla a=1 i b=1 ).
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Wykaż, że

Post autor: VirtualUser »

VirtualUser pisze:Witam, nie potrafię wykazać, że:
\((1-4a) \cdot b^3 \ge -2\)
przepraszam, wciągnęło mi jeden czynnik:
\((1-4a) \cdot b^3 + a^2 \ge -2\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wykaż, że

Post autor: radagast »

VirtualUser pisze:
VirtualUser pisze:Witam, nie potrafię wykazać, że:
\((1-4a) \cdot b^3 \ge -2\)
przepraszam, wciągnęło mi jeden czynnik:
\((1-4a) \cdot b^3 + a^2 \ge -2\)
też nieprawda :(
zobacz dla b=2, a=1
ODPOWIEDZ