Rozwiąż nierówność:
a) \(\frac{x}{2}-1<x \le 3x-4\)
b) \(\frac{x+1}{3} <2x-3< \frac{x-1}{3}\)
Zaznacz rozwiązanie na osi.
nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 09 paź 2018, 23:17
- Podziękowania: 13 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: nierówność
a)
Podwójna nierówność to układ dwóch nierówności:
\(\begin{cases} \frac{x}{2}-1<x\\ x \le 3x-4 \end{cases}\)
\(\begin{cases} -2<x\\ 2 \le x \end{cases}\)
\(2 \le x\)
b)
\(\frac{x+1}{3} <2x-3< \frac{x-1}{3}\)
Rozwiąż analogicznie jak przykład a)
Zakładam że potrafisz zaznaczyć rozwiązanie na osi.
Podwójna nierówność to układ dwóch nierówności:
\(\begin{cases} \frac{x}{2}-1<x\\ x \le 3x-4 \end{cases}\)
\(\begin{cases} -2<x\\ 2 \le x \end{cases}\)
\(2 \le x\)
b)
\(\frac{x+1}{3} <2x-3< \frac{x-1}{3}\)
Rozwiąż analogicznie jak przykład a)
Zakładam że potrafisz zaznaczyć rozwiązanie na osi.