rozwiąż nierówność
\(log_5(x)+3<log^2_ \frac{1}{25}x\)
nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: nierówność
\(\log_5(x)+3<\log^2_ \frac{1}{25}x\\
\log_5(x)+3< \left( \frac{ \log_ 5x}{\log_5 \frac{1}{25}}\right)^2\\
t=\log_5(x)\\
t+3< \frac{t^2}{(-2)^2}\)
Reszta jest ...liczeniem
\log_5(x)+3< \left( \frac{ \log_ 5x}{\log_5 \frac{1}{25}}\right)^2\\
t=\log_5(x)\\
t+3< \frac{t^2}{(-2)^2}\)
Reszta jest ...liczeniem