Rozwiąż nierówność
\(|x-2| \ge x+ \sqrt{ x+6}\)
nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: nierówność
\(x \ge -6\)
\(\begin{cases} x \ge 2\\ x-2 \ge x+ \sqrt{ x+6}\end{cases} \vee \begin{cases}-6 \le x<2 \\ -(x-2) \ge x+ \sqrt{ x+6} \end{cases}\)
\(\begin{cases} x \ge 2\\ -2 \ge \sqrt{ x+6}\end{cases} \vee \begin{cases}-6 \le x<2 \\ 0 \ge 2x-2+ \sqrt{ x+6} \end{cases}\)
Drugie równanie w lewym układzie równań jest sprzeczne więc nie ma on rozwiązań.
Nierówność kwadratową z prawego układu:
\(0 \ge 2( \sqrt{x+6})^2 -14+ \sqrt{ x+6}\)
umiesz rozpykać.
\(\begin{cases} x \ge 2\\ x-2 \ge x+ \sqrt{ x+6}\end{cases} \vee \begin{cases}-6 \le x<2 \\ -(x-2) \ge x+ \sqrt{ x+6} \end{cases}\)
\(\begin{cases} x \ge 2\\ -2 \ge \sqrt{ x+6}\end{cases} \vee \begin{cases}-6 \le x<2 \\ 0 \ge 2x-2+ \sqrt{ x+6} \end{cases}\)
Drugie równanie w lewym układzie równań jest sprzeczne więc nie ma on rozwiązań.
Nierówność kwadratową z prawego układu:
\(0 \ge 2( \sqrt{x+6})^2 -14+ \sqrt{ x+6}\)
umiesz rozpykać.