nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

nierówność

Post autor: enta »

Proszę o pomoc bo coś mi nie wychodzi
rozwiąż nierówność:
\(2^{x+1}+2^{2-x}<9\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(2 \cdot 2^x+ \frac{4}{2^x} <9\\
2 \cdot (2^x)^2-9 \cdot 2^x+ 4 <0\\
t=2^x\)

Zakładam, że nierówność kwadratową potrafisz zmiażdżyć.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

tak, dzięki wielkie :)
ODPOWIEDZ