indukcja matematyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

indukcja matematyczna

Post autor: mahidevran »

Udowodnij,że
a) 1+2+3..+n=n^2+n/2
b) 1+2+3...+n(n+1)=1/3n(n+1)(n+2) :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: indukcja matematyczna

Post autor: radagast »

mahidevran pisze:Udowodnij,że
a) 1+2+3..+n=n^2+n/2
\(1+2+3..+n= \frac{n^2+n}{2}\)
\(1^ \circ\) n=1
\(L=1\),
\(P= \frac{1^2+1}{2} =1\)
\(L=P\) ok
\(2^\circ\) zał ind:\(\exists n \in \nn :1+2+3..+n= \frac{n^2+n}{2}\)
pokażemy,że \(1+2+3..+n+n+1= \frac{(n+1)^2+n+1}{2}\)
\(L=1+2+3..+n+n+1=\frac{n^2+n}{2}+n+1=\frac{n^2+n+2n+2}{2}= \frac{n^2+2n+1+n+1}{2}= \frac{(n+1)^2+n+1}{2}=P\)
CBDO
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Re: indukcja matematyczna

Post autor: mahidevran »

radagast pisze:
mahidevran pisze:Udowodnij,że
a) 1+2+3..+n=n^2+n/2
\(1+2+3..+n= \frac{n^2+n}{2}\)
\(1^ \circ\) n=1
\(L=1\),
\(P= \frac{1^2+1}{2} =1\)
\(L=P\) ok
\(2^\circ\) zał ind:\(\exists n \in \nn :1+2+3..+n= \frac{n^2+n}{2}\)
pokażemy,że \(1+2+3..+n+n+1= \frac{(n+1)^2+n+1}{2}\)
\(L=1+2+3..+n+n+1=\frac{n^2+n}{2}+n+1=\frac{n^2+n+2n+2}{2}= \frac{n^2+2n+1+n+1}{2}= \frac{(n+1)^2+n+1}{2}=P\)
CBDO
czemu jesli juz udowodniasz masz 1+2+3+..+n+n+1?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: indukcja matematyczna

Post autor: radagast »

mahidevran pisze: czemu jesli juz udowodniasz masz 1+2+3+..+n+n+1?
\(1+2+3+..+n+(n+1)\) to lewa strona dowodzonego równania dla n+1.
Jeśli założę, że równość zachodzi dla pewnego n i udowodnię ,że wtedy zachodzi dla n+1, to na mocy zasady indukcji...
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: indukcja matematyczna

Post autor: radagast »

mahidevran pisze:Udowodnij,że
b) 1+2+3...+n(n+1)=1/3n(n+1)(n+2) :D
żle przepisane ale domyślam się że miało być:
\(1 \cdot 2+2 \cdot 3+3 \cdot 4+...+n(n+1)= \frac{1}{3}n(n+1)(n+2)\)
wówczas:
\(1^ \circ\)
dla n=1
\(L=1 \cdot 2=2\\P=\frac{1}{3} \cdot 1 \cdot 2 \cdot 3=2\)
\(L=P\)
\(2^ \circ\)
założenie indukcyjne:
\(\exists n \in \nn :\ 1 \cdot 2+2 \cdot 3+3 \cdot 4+...+n(n+1)= \frac{1}{3}n(n+1)(n+2)\)
pokażemy że wtedy
\(1 \cdot 2+2 \cdot 3+3 \cdot 4+...+n(n+1)+(n+1)(n+2)= \frac{1}{3}(n+1)(n+2)(n+3)\)
Dowód:
\(L=1 \cdot 2+2 \cdot 3+3 \cdot 4+...+n(n+1)+(n+1)(n+2)=\frac{1}{3}n(n+1)(n+2)+(n+1)(n+2)=\\
\frac{1}{3}n(n+1)(n+2)+\frac{1}{3}(n+1)(n+2) \cdot 3= \frac{1}{3}(n+1)(n+2)(n+3)=P\)

cbdo
ODPOWIEDZ