OBLICZENIE DELTY

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LukasGrz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 lut 2018, 14:26
Płeć:

OBLICZENIE DELTY

Post autor: LukasGrz »

Witam, mam obliczyć deltę gdy:
b=(m^2 + m + 1)
a=m
c=m+1

Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 04 paź 2018, 22:50 przez LukasGrz, łącznie zmieniany 1 raz.
LukasGrz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 lut 2018, 14:26
Płeć:

Post autor: LukasGrz »

Chodzi mi o to, aby użyć wzorów dostępnych na karcie wzorów
Wzoru na (a+b+1) nie ma na tej karcie :/
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Podnieść wyrażenie do kwadratu ,to pomnożyć je przez siebie.
\((a+b+1)^2=(a+b+1)(a+b+1)=...\)
Dlatego nie wpisano wzoru w karcie.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ