Witam, mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłem to zadanie? Jeśli nie, to proszę o pomoc.
Polecenie: https://imgur.com/KbC1BsK
Moje rozwiązanie:https://imgur.com/W4uhy61
Zadanie z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 05 wrz 2018, 11:42
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 05 wrz 2018, 11:42
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Funkcja f, której dziedziną jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych, określona jest wzorem \(f(x)=(m−1)x^2−2x−m+1\). Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wykres funkcji f przecina się z prostą o równaniu \(y=−x+1\) w dwóch punktach, których pierwsze współrzędne mają przeciwne znaki.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Chodzi o to, aby równanie \((m−1)x^2−2x−m+1=-x+1\) miało dwa rozwiązania o przeciwnych znakach.
Czyli
\((m−1)x^2−x−m=0\) musi mieć dwa rozwiązania o przeciwnych znakach.
\(\Delta =1+4m(m−1)=4m^2-4m+1=(2m-1)^2 \ge 0\) zatem rozwiązAnia są zawsze (dla każdego m).
Przeciwne znaki mają gdy \(\frac{-m}{m-1} <0\)
czyli gdy \(m(m-1)>0\)
czyli gdy \(m \in \left( - \infty, 0\right) \cup \left( 1, \infty \right)\)
Czyli
\((m−1)x^2−x−m=0\) musi mieć dwa rozwiązania o przeciwnych znakach.
\(\Delta =1+4m(m−1)=4m^2-4m+1=(2m-1)^2 \ge 0\) zatem rozwiązAnia są zawsze (dla każdego m).
Przeciwne znaki mają gdy \(\frac{-m}{m-1} <0\)
czyli gdy \(m(m-1)>0\)
czyli gdy \(m \in \left( - \infty, 0\right) \cup \left( 1, \infty \right)\)
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 05 wrz 2018, 11:42
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re:
Jedno, ale podwójne , zresztą skoro różnych znaków, to i tak odpadnie ( a wzory Vieta stosować można).adriankoziarski pisze:"\((2m−1)2≥0\)" Dlaczego większe równe, skoro mają być 2 rozwiązania? Gdyby delta wyszła 0, to mielibyśmy jedno rozwiązanie.
\(\frac{-m}{m-1} <0 \parallel \cdot \left( m-1\right) ^2\) (musi być dodatnie żeby mnożyć obustronnie)adriankoziarski pisze: Możesz mi też napisać jak \(\frac{-m}{m-1} <0\) zmieniło się w \(m(m−1)>0\)? Krok po kroku.
\(-m(m-1)<0\)
\(m(m-1)>0\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Prosta ma przecinać parabolę w 2 punktach a nie być styczna do niej więc \(\Delta > 0\)
\(\frac{-m}{m-1} <0 \parallel \cdot \left(-1\right) \So\frac{m}{m-1} >0\)
a skoro iloraz jest dodatni to i iloczyn też musi być dodatni \(m(m-1)>0\)
ostatecznie i tak wychodzi: \(m \in \left( - \infty, 0\right) \cup \left( 1, \infty \right)\).
\(\frac{-m}{m-1} <0 \parallel \cdot \left(-1\right) \So\frac{m}{m-1} >0\)
a skoro iloraz jest dodatni to i iloczyn też musi być dodatni \(m(m-1)>0\)
ostatecznie i tak wychodzi: \(m \in \left( - \infty, 0\right) \cup \left( 1, \infty \right)\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl