Proste równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maks0410
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 01 wrz 2018, 19:49
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Proste równanie trygonometryczne

Post autor: maks0410 »

sin x - cos x = 0
Korzystałem z jedynki trygonometrycznej:
sin x - (1-(sin x)^2) = 0
(sin x)^2 + sin x - 1 = 0
Liczę deltę:
DELTA = 1 + 4 = 5
sin x = (1 + pierw. z 5)/2 lub sin x = (1 - pierw. z 5)/2
I wychodzą "niefajne" wyniki - podczas gdy sin x powinien wyjść 1/2.
Gdzie jest błąd?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Proste równanie trygonometryczne

Post autor: radagast »

maks0410 pisze:sin x - cos x = 0
\(\sin x - \cos x = 0\\
\sin x - \sin( \frac{ \pi }{2} -x) = 0\\
2\cos\frac{ \pi }{4}\sin(x- \frac{ \pi }{4}) = 0\\
\sin(x- \frac{ \pi }{4}) = 0\\
x- \frac{ \pi }{4}=k\pi,k \in C\\
x=\frac{ \pi }{4}+k\pi,k \in C\)

na potwierdzenie obrazek:
ScreenHunter_009.jpg
ScreenHunter_009.jpg (19.64 KiB) Przejrzano 1131 razy
maks0410
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 01 wrz 2018, 19:49
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: maks0410 »

Dziękuję bardzo :)
ODPOWIEDZ