Rozwiąż równanie \(x^2 - 9 = 0\).
Rozwiązanie:
\(x^2 - 9 = 0\)
\(x^2 = 9\)
\(x = 3\) \(lub\) \(x = -3\)
Czy to jest poprawnie rozwiązane?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 43
- Rejestracja: 20 wrz 2012, 19:33
- Podziękowania: 25 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Czy to jest poprawnie rozwiązane?
Czy jeśli tak rozwiąże to czy tez będzie to poprawne?
Rozwiąż równanie \(x^2−9 = 0.\)
Rozwiązanie:
\(x^2−9=0\)
\(x^2=9\)\(/ \sqrt{}\)
\(x=3\) lub \(x=−3\)
Rozwiąż równanie \(x^2−9 = 0.\)
Rozwiązanie:
\(x^2−9=0\)
\(x^2=9\)\(/ \sqrt{}\)
\(x=3\) lub \(x=−3\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Czy to jest poprawnie rozwiązane?
\(x^2=9\)\(/ \sqrt{}\\R0x pisze:Czy jeśli tak rozwiąże to czy tez będzie to poprawne?
Rozwiąż równanie \(x^2−9 = 0.\)
Rozwiązanie:
\(x^2−9=0\)
\(x^2=9\)\(/ \sqrt{}\)
\(x=3\) lub \(x=−3\)
|x|=3\\
x=3\;\; \vee \;\;x=-3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Rozkręcam się
- Posty: 43
- Rejestracja: 20 wrz 2012, 19:33
- Podziękowania: 25 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Czy to jest poprawnie rozwiązane?
Czy to jest poprawne?
Rozwiąż równanie:
\(x^{2018} = 1\)
Rozwiązanie:
\(x^{2018} = 1\)
\(x^{2018} = 1^{2018}\)
\(x = 1\) bo \(1^{2018} = 1\)
lub
\(x = -1\) bo \((-1)^{2018} = 1^{2018} = 1\)
Rozwiąż równanie:
\(x^{2018} = 1\)
Rozwiązanie:
\(x^{2018} = 1\)
\(x^{2018} = 1^{2018}\)
\(x = 1\) bo \(1^{2018} = 1\)
lub
\(x = -1\) bo \((-1)^{2018} = 1^{2018} = 1\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Przecież to jest podobny przykład do poprzedniego. Jeszcze nie zrozumiałeś to musisz postudiować temat wartości bezwzględnej:
http://www.epodreczniki.pl/reader/c/104 ... iDW794Bqit
http://www.epodreczniki.pl/reader/c/104 ... iDW794Bqit
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl