Dla jakich wartości parametru m równanie \((m^2-1)x^2+(1-m^2)x+m^2-m-2=0\) ma dwa pierwiastki spełniające warunek: suma pierwiastków jest równa sumie ich kwadratów.
czyli \(\Delta \ge 0\)
policzyłam i wyszło mi \((m+1)(m-1)(-3m^2+4m-9) \ge 0\)
z tego trzeciego nawiasu delta wychodzi mi ujemna i nie wiem jak dalej liczyć i co z tym warunkiem
równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
I. \(m\neq 1\;\; \wedge \;\;m\neq -1\)
II.
\(\Delta\geq 0\\
(m^2-1)^2-4(m^2-1)(m^2-m-2)\geq 0\\
(m^2-1)(m^2-1-4(m^2-m-2))\geq 0\\
(m^2-1)(m^2-1-4m^2+4m+8)\geq 0\\
(m^2-1)(-3m^2+4m+7)\geq 0\\
-3(m-1)(m+1)(m-\frac{7}{3})(m+1)\geq 0\\
-3(m-1)(m+1)^2(m-\frac{7}{3})\geq 0\\
m\in [1,\frac{7}{3}]\cup \{-1\}\)
III
\(x_1+x_2=x_1^2+x^2_2\\
x_1+x_2=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2\\\)
\(\frac{m^2-1}{m^2-1}=(\frac{m^2-1}{m^2-1})^2-2\cdot\frac{m^2-m-2}{m^2-1}\\
1=1-\frac{2(m+1)(m-2)}{m^2-1}\\
2(m+1)(m-2)=0\\
m=-1 \;\; \vee \;\;m=2\)
z I i II i III wynika że \(m=2\)
II.
\(\Delta\geq 0\\
(m^2-1)^2-4(m^2-1)(m^2-m-2)\geq 0\\
(m^2-1)(m^2-1-4(m^2-m-2))\geq 0\\
(m^2-1)(m^2-1-4m^2+4m+8)\geq 0\\
(m^2-1)(-3m^2+4m+7)\geq 0\\
-3(m-1)(m+1)(m-\frac{7}{3})(m+1)\geq 0\\
-3(m-1)(m+1)^2(m-\frac{7}{3})\geq 0\\
m\in [1,\frac{7}{3}]\cup \{-1\}\)
III
\(x_1+x_2=x_1^2+x^2_2\\
x_1+x_2=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2\\\)
\(\frac{m^2-1}{m^2-1}=(\frac{m^2-1}{m^2-1})^2-2\cdot\frac{m^2-m-2}{m^2-1}\\
1=1-\frac{2(m+1)(m-2)}{m^2-1}\\
2(m+1)(m-2)=0\\
m=-1 \;\; \vee \;\;m=2\)
z I i II i III wynika że \(m=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
powinien, już poprawiamenta pisze:czy w II warunku nie powinien być nawias zamknięty przy \(\frac{7}{3}\) ?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę