proste równanie pomocy!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mistrzou
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 wrz 2018, 19:29

proste równanie pomocy!

Post autor: mistrzou »

Proszę o rozpisanie krok po kroku tego równania:

25*0,4*[1+0.15*(1-1)]+500/3=

dla pewnego gościa wyszło około 160, wiem, że najpierw kolejność ma działanie w okrągłym nawiasie potem w kwadratowym nawiasie, potem mnożenie a dalej?

moja próba:
25*0,4*[1+0.15*(1-1)]+500/3= 25*0,4*[1+0,15*(0)]+500/3=25*0,4*[1+0,15*0]+500/3=25*0,4*[1+0]+500/3=25*0,4*[1]+500/3=10*1+500/3=10+500/3=10+166,6=176,6
czy to jest dobrze?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jest dobrze.
\(25\cdot 0,4=10\)
\(1-1=0\)
\(0,15\cdot 0=0\)
\([1+0]=1\)
Wstawiam do mnożenia wynik z nawiasu kwadratowego i jest...
\(25 \cdot 0,4 \cdot 1+ \frac{500}{3}=\\=10 \cdot 1+ \frac{500}{3}=\\=10+166 \frac{2}{3}=176 \frac{2}{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

mistrzou pisze:Proszę o rozpisanie krok po kroku tego równania:

25*0,4*[1+0.15*(1-1)]+500/3=

dla pewnego gościa wyszło około 160, wiem, że najpierw kolejność ma działanie w okrągłym nawiasie potem w kwadratowym nawiasie, potem mnożenie a dalej?

moja próba:
25*0,4*[1+0.15*(1-1)]+500/3= 25*0,4*[1+0,15*(0)]+500/3=25*0,4*[1+0,15*0]+500/3=25*0,4*[1+0]+500/3=25*0,4*[1]+500/3=10*1+500/3=10+500/3=10+166,6=176,6
czy to jest dobrze?
Nie jest dobrze, bo jest nieczytelne. Proszę się zapoznać i zastosować w następnym poście:
viewtopic.php?f=21&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ