Nierówność trygonometryczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: Januszgolenia »

Rozwiąż nierówność \(ctg(2 \pi - \frac{x}{2}) \le 1\) w przedziale \((- \frac{3 \pi }{2}, \frac{2 \pi }{3})\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Nierówność trygonometryczna

Post autor: radagast »

najpierw w R:

\(\ctg(2 \pi - \frac{x}{2}) \le 1, D=R \bez \left\{2k\pi \right\} ,k \in C\\
\ctg( - \frac{x}{2}) \le 1\\
-\ctg( \frac{x}{2}) \le1\\
\ctg( \frac{x}{2}) \ge-1\\
\frac{x}{2} \in \left( 0+k\pi, \frac{3\pi}{4} +k\pi\right>\\
x \in \left( 0+2k\pi, \frac{3\pi}{2} +2k\pi\right>\)

czyli, po przecięciu z przedziałem \((- \frac{3 \pi }{2}, \frac{2 \pi }{3})\)
otrzymujemy odpowiedź:\((- \frac{3 \pi }{2}, -\frac{\pi }{2}> \cup (0, \frac{2 \pi }{3})\)
a wygląda to tak:
ScreenHunter_427.jpg
ScreenHunter_427.jpg (10.4 KiB) Przejrzano 1054 razy
ODPOWIEDZ