Rozwiąż nierówność \(2cos^2x+cosx<1\)
w odpowiedzi jest \(x \in (- \pi +2k \pi , - \frac{ \pi }{3}+2k \pi ) \cup ( \frac{ \pi }{3}+2k \pi , \pi +2k \pi )\)
Nierówność trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Nierówność trygonometryczna
\(2\cos^2x+\cos x<1,\ D=R\\Januszgolenia pisze:Rozwiąż nierówność \(2cos^2x+cosx<1\)
w odpowiedzi jest \(x \in (- \pi +2k \pi , - \frac{ \pi }{3}+2k \pi ) \cup ( \frac{ \pi }{3}+2k \pi , \pi +2k \pi )\)
2\cos^2x-1+\cos x<0\\
\cos 2x+\cos x<0\\
2\cos \frac{3x}{2} \cos \frac{x}{2} <0\\
\cos \frac{3x}{2} \cos \frac{x}{2} <0\\
x \in \left( \left( \frac{ \pi }{3}+2k\pi ,\frac{5 \pi }{3} +2k\pi\right) \bez \left\{\pi+2k\pi \right\} \right) ; k \in C\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Nierówność trygonometryczna
Ja to robiłem tak:
\(2cos^2x+cosx-1<0\)
\(t^2+t-1<0\)
\(-1<t< \frac{1}{2}\)
\(x \in ( \frac{ \pi }{3}+2k \pi ; \frac{5}{3} \pi +2k \pi )\( \pi +2k \pi )\)
Nie do końca jestem przekonany, że jest ok.
\(2cos^2x+cosx-1<0\)
\(t^2+t-1<0\)
\(-1<t< \frac{1}{2}\)
\(x \in ( \frac{ \pi }{3}+2k \pi ; \frac{5}{3} \pi +2k \pi )\( \pi +2k \pi )\)
Nie do końca jestem przekonany, że jest ok.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Nierówność trygonometryczna
Dobrze. No i odpowiedź jest dobra, bo:
( \pi +2k \pi , \frac{5 \pi }{3}+2k \pi ) \cup ( \frac{ \pi }{3}+2k \pi , \pi +2k \pi )= \\
( \frac{ \pi }{3}+2k \pi , \frac{5 \pi }{3}+2k \pi ) \bez \left\{ \pi +2k \pi \right\}\)
\((- \pi +2k \pi , - \frac{ \pi }{3}+2k \pi ) \cup ( \frac{ \pi }{3}+2k \pi , \pi +2k \pi )=\\Januszgolenia pisze: w odpowiedzi jest \(x \in (- \pi +2k \pi , - \frac{ \pi }{3}+2k \pi ) \cup ( \frac{ \pi }{3}+2k \pi , \pi +2k \pi )\)
( \pi +2k \pi , \frac{5 \pi }{3}+2k \pi ) \cup ( \frac{ \pi }{3}+2k \pi , \pi +2k \pi )= \\
( \frac{ \pi }{3}+2k \pi , \frac{5 \pi }{3}+2k \pi ) \bez \left\{ \pi +2k \pi \right\}\)