Jeżeli ktoś porafi rozwiązać to będę wdzieczny
2(x+5)(x- \(\frac{1}{2}\))-(1-2x)(1+2x) \(\ge 0\)
Nierówność zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\((2x+10)(x-\frac{1}{2})-(1-4x^2)\ge 0\)
\(2x^2-x+10x-5-1+4x^2\ge 0\\6x^2+9x-6\ge 0\;/:3\)
\(2x^2+3x-2\ge 0\\\Delta=9+16=25=5^2\\x_1= \frac{-3-5}{4}=-2\\x_2=\frac{-3+5}{4}=\frac{1}{2}\)
Naszkicuj parabolę ramionami do góry ,przecinającą oś OX w punktach (-2) oraz 1/2.
Odczytaj przedziały w których parabola jest nad osią OX.
\(x\in (- \infty ;-2> \cup < \frac{1}{2};+ \infty )\)
\(2x^2-x+10x-5-1+4x^2\ge 0\\6x^2+9x-6\ge 0\;/:3\)
\(2x^2+3x-2\ge 0\\\Delta=9+16=25=5^2\\x_1= \frac{-3-5}{4}=-2\\x_2=\frac{-3+5}{4}=\frac{1}{2}\)
Naszkicuj parabolę ramionami do góry ,przecinającą oś OX w punktach (-2) oraz 1/2.
Odczytaj przedziały w których parabola jest nad osią OX.
\(x\in (- \infty ;-2> \cup < \frac{1}{2};+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.