Wiedząc, że liczby dodatnie a i b spełniają warunek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
katarzynar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 maja 2018, 13:56
Płeć:

Wiedząc, że liczby dodatnie a i b spełniają warunek

Post autor: katarzynar »

Wiedząc, że liczby dodatnie a i b spełniają warunek

\frac{a^2-6b^2}{ab} = -1

oblicz wartość wyrażenia

\frac{a^2+4b^2}{2ab}

czemu nie mogę zrobić tak, wyznaczyć, ab i podstawić?
\frac{a^2-6b^2}{ab} = -1/ ab
a^2- 6b^2= -ab
-a^2+6b^2= ab
i podstawiamy:
\frac{a^2+4b^2}{2(-a^2+6b^2)}
i wychodzi \frac{1}{2} a w odpowiedzi 2 :/

dlaczego tak nie mogę zrobić i muszę liczyć z delty, jak przenoszę po podzieleniu przez ab z powrotem na lewą stronę i otrzymuję równanie kwadratowe z niewiadomą a, to wychodzi :/
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

spróbuj to: viewtopic.php?f=21&t=12615 ogarnąć
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ