logarytmy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

logarytmy

Post autor: mahidevran »

Wykaz ze dla dowolnej liczby n>0 i n roznej od 1 logn(n+1) razy logn+1(n+2) razy logn+2(n+3) razy logn+3 (n)=1
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\((\log_n(n+1))(\log_{n+1}(n+2))(\log_{n+2}(n+3))(\log_{n+3}(n))=1\\
L=(\log_n(n+1))(\log_{n+1}(n+2))(\log_{n+2}(n+3))(\log_{n+3}(n))=\\=
(\log_n(n+1))( \frac{\log_n(n+2)}{\log_n(n+1)} )( \frac{\log_n(n+2)}{\log_n(n+3)})( \frac{\log_n(n))}{\log_n(n+3)} )=\log_n(n)=1=P\)
ODPOWIEDZ