1. ||–3x + 4| –2x| = 2x + 3
2. ||2x - 4| –3|> |3x + 4|
Proszę tylko o rozpisanie na przypadki
Równania i nierówności z wartością bezwzględną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
ad 1
lewa strona jest nieujemna, więc równanie ma szansę na rozwiązanie dla \(2x+3\ge 0 \iff x\ge -1,5\)
Opuszczamy zewnętrzną wartość bezwzględną:
\(|4-3x|-2x=2x+3 \quad lub \quad |4-3x|-2x=-2x-3\\
|4-3x|=4x+3 \quad lub \quad |4-3x|=-3 (\text{ sprzeczność})\)
Pozostaje rozwiązać równanie: \(|4-3x|=4x+3, \text{ dla } x\ge -1,5\), co nie powinno ci nastręczać trudności.
Odp.: \(x= \frac{1}{7}\)
lewa strona jest nieujemna, więc równanie ma szansę na rozwiązanie dla \(2x+3\ge 0 \iff x\ge -1,5\)
Opuszczamy zewnętrzną wartość bezwzględną:
\(|4-3x|-2x=2x+3 \quad lub \quad |4-3x|-2x=-2x-3\\
|4-3x|=4x+3 \quad lub \quad |4-3x|=-3 (\text{ sprzeczność})\)
Pozostaje rozwiązać równanie: \(|4-3x|=4x+3, \text{ dla } x\ge -1,5\), co nie powinno ci nastręczać trudności.
Odp.: \(x= \frac{1}{7}\)