równość trygonometryczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

równość trygonometryczna

Post autor: Ichigo0 »

Dlaczego w równości trygonometrycznej przy podnoszeniu do kwadratu w tym miejscu muszę zastosować wzór skróconego mnożenia:\(\sqrt{3} \cdot \cos x =1+\sin x\) i po prawej stronie muszę zastosować wzór skróconego mnożenia a nie mogę zrobić tak:\(3 \cdot \cos^2x=1+sin^2x\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\((1+sinx)^2=1+2sinx+sin^2x\)
A co Ty masz po prawej?
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ