Prste równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malpkasz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 lut 2018, 13:14
Podziękowania: 1 raz

Prste równanie trygonometryczne

Post autor: malpkasz »

Niech \(\cos 40^\circ=m\). Wskaż liczbę równą \(\cos 230^\circ\).
Prawidłowa odpowiedź to \(-\sqrt{1-m^2}\)
Czy mógłby mi ktoś to rozpisać, krok po kroku?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(230^o=270^o-40^o\\cos(270^o-40^o)=-sin40^o\)
Sin policz z jedynki trygonometrycznej
\(sin^240^o=1-cos^240^o=1-m^1\\sin40^o=\sqrt{1-m^2}\)
Potrzeba Ci -sin40
\(-sin40^o=-\sqrt{1-m^2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ